Një qëndrim regresiv.

Gjithkush është njohur tashmë me nismën qeveritare, të iniciuar prej vetë kryeministrit, për të THERRUR 1000 qingja dhe 1000 desh. Kjo për të festuar 100 vjetorin e pavarësisë.

Ndaj kësaj iniciative, pati reagime të shumta, ndër të cilat është dhe një peticion nga PAPA (People for Animal Protection in Albania), të cilin e gjeni në adresën e tyre në facebook. 

Dhe ndaj peticionit gjithashtu pati reagime, më interesanti nga të cilët ishte se pikërisht peticioni e ndot imazhin e Shqipërisë në botë, dhe jo akti i nismës qeveritare.

Hmmm… një reagim i ngjashëm u pa ndaj filmit kopt, që vinte në lojë besimtarët myslimanë. U tha, ndër të tjera, se këta të fundit nëpërmjet filmit ishin provokuar. Nuk po analizoj se në cilën anë është e drejta, pra nëse kanë të drejtë të ndihen të fyer apo jo besimtarët, veç dua të vë diçka  në pah.

Imagjinoni rrymën e informacionit nëpërmjet internetit, si një oqean gjigand, i cili nuk mund të ndalet, as t’i vihen barrikada. Imagjinoni gjithashtu çdo akt të kryer, çdo deklaratë, çdo ngjarje, çdo event, si një burim të kësaj rryme. Këto akte, krijojnë dallgët të cilat shpërndahen gjithandej; jo më kot themi se në internet serfojmë (surfing). Qëndrim regresiv është përpjekja për të ndalur shpërndarjen e informacionit, kur realisht duhet mbajtur qëndrim ndaj burimit të lajmit, dhe në këtë rast deklaratës qeveritare. Për mendimin tim, shpërndarja e informacionit është ligj po aq “fizik” i ngjashëm me forcën e rëndesës, shpërhapjen e dritës, apo të valëve.

Pavarësisht ideve politike, apo ideologjisë, apo besimit, asgjë nuk ka për ta ndalur mollën të bjerë në tokë, dritën të shpërhapet, lumin të rrjedhë e me rradhë. Po kështu me informacionin.

Këtu qëndron rrënja e qëndrimit konservativ dhe në shumë raste regresiv, i cili i imponon shumë herë njerëzve heshtjen, për shkak të turpit, frikës, apo ndjenjave të ngjashme. Është SHUMË GABIM. Shoqëria shqiptare, do duhet të jetë e aftë të serfojë mbi valët e shpërhapjes së informacionit, ju t’u bëhet barrikadë.

Advertisements
Previous Post
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: