Një dyshim…

Nëse kam patur ndonjë dyshim në lidhje me atë çka ofron e ardhmja, sidomos ajo dixhitale, ky qëndron tek ideja që Xha Xhai e ka përshkruar në një post të vetin në PTF, me titull: ETIKA E VIRTUALES. 

Është shkrim i bukur, hedh dyshime të sakta mbi përdorimin e teknologjisë moderne, jepen shembuj jashtë mase interesantë, si ai i mandarinit kinez, apo dhe nga i pavdekshmi George Carlin (në komentet) për shpikjen e “flamethrowers“, hedhëset e zjarreve.

Megjithatë, për të ofruar një përgjigje ndaj shkrimit dhe gjithë dyshimit që autori shpreh në PTF, vjen ky postim nga Peshku pa Ujë, që tregon fotot e  fëmijëve të vrarë gjatë bombardimit izraelit në Gaza.

Për pak shtjellim…

Të njëjtat mjete teknologjike, të cilat përdoren për drones, dhe ata pilotë komandimi në distancë të këtij lloj aeroplanesh, vijnë tashmë në ndihmë për të përftuar një ndërgjegjie dhe përgjegjësi për aktet. Në këtë rast, me anë të twitterit dhe internetit. Askush më parë nuk është informuar dhe ndërgjegjësuar se çfarë po ndodh në anën tjetër të globit. Veç një njëzetvjeçar më parë, lajmet nga bota, përfytyroheshin nëpërmjet televizionit të vetëm shtetëror, me një dozë të fortë propagande. Ndërsa tani, gjithkush nëse ka dëshirë, mund të lexojë dhe mësojë se çfarë ndodh në Iran, Irak, Siri, Palestinë e me rradhë.

Papërgjegjshmëria e supozuar saktë, e pilotëve të drones, vinte nëpërmjet injorancës së tij për aktet që kryente. Përfytyroni se si do të ndihej tani, nëse i jepeshin vizualisht pasojat e akteve të kryera. Normalisht do të përftonte ndërgjegjien e nevojshme dhe përgjegjësinë e duhur.

Po jetojmë një epokë interesante, ndër të tjerash…

Hodha sytë përsëri nga “e ardhmja”, domethënë, brezi i ri, apo siç quhen ndryshe digital natives.

Dhe ndër metodat që shkencëtarët supozojnë për ta, që tu bëjnë të mundur mësimet e edukatës, etikës, tolerancës, mësime jete pra, një metodë e tillë do të ishte të vendoseshin përpara PC-së dhe t’i mësonin këto nëpërmjet lojrave elektronike.

Prensky’s own preference to this problem is to invent computer games to teach digital natives the lessons they need to learn, no matter how serious. This ideology has already been introduced to a number of serious practicalities. For example, piloting an Unmanned Aerial Vehicle (UAV) in the army consists of someone sitting in front of a computer screen issuing commands to the UAV via a hand-held controller which resembles (in detail) the model of controllers that are used to play games on an Xbox 360 game console. (Jodie C Spreadbury, Army Recruiting and Training Division).[6]

Interesante, apo jo?

🙂

Advertisements
Previous Post
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: